A szűrő a gépkocsijába szerelt károsanyag-kibocsátás csökkentő rendszer részét képezi. Kiszűri a káros dízel részecskéket (korom) a kipufogógázokból.
Regeneráció
  VIGYÁZAT:  Ne parkolja le és ne járassa alapjáraton a gépkocsit száraz levelekkel, száraz fűvel vagy más gyúlékony anyaggal borított területen. A regenerációs folyamathoz nagyon magas kipufogógáz hőmérsékletre van szükség, és a kipufogó jelentős mennyiségű hőt fog kibocsátani a regeneráció közben és utána, illetve azután, hogy lekapcsolta a motort. Ez potenciális tűzveszélyt jelent.

Megjegyzés:   Ne engedje, hogy a tankból kifogyjon az üzemanyag.
Megjegyzés:   Alacsony sebességen vagy alapjárati motorfordulatszámon bekövetkező regeneráció esetén forró, fémes szagot érezhet és kattogó, fémes hangot hallhat. Ez a regeneráció során elért magas hőmérséklet miatt van és teljesen normális jelenség.
Megjegyzés:   A motor, illetve a kipufogó hangja megváltozik a regenerálási eljárás közben.
Megjegyzés:   Bizonyos körülmények között a motor hűtőventilátora néhány percig még a gépkocsi leállítását követően is működhet. Ez hideg körülmények között fordulhat elő, valamint független a motor hűtőfolyadékának hőmérsékletétől. Pl. rövid utazás során vagy alacsony hűtőfolyadékának hőmérséklet esetén.
Gépjárműve dízel-részecskeszűrője rendszeres időközönként regenerációra szorul, hogy a helyes működése fenntartható legyen. Gépjárműve ezt a műveletet automatikusan elvégzi.
Ha a járművel általában megtett utak megfelelnek az alábbi feltételek egyikének:
  • Csak rövid távokon vezeti a járművet.
  • Gyakran kapcsolja be és ki a gyújtást.
  • A járművel megtett utak nagy százalékban tartalmaznak gyorsításokat lassításokat.
A regenerációs folyamat támogatása érdekében időnként vezessen az alábbi feltételeknek megfelelő módon:
  • Vezesse a gépkocsit a megszokott módon, nagyobb gépkocsi-sebességen, például országúton vagy autópályán legalább 20 percig, hogy a motor bemelegedjen. Az út tartalmazhat rövid megállásokat; ezek nem befolyásolják a regenerációs folyamatot.
  • Kerülje el a tartós alapjáraton való járatást, és mindig tartsa be a sebességkorlátozásokat illetve vegye figyelembe az útviszonyokat.
  • Ne kapcsolja le a gyújtást.
  • Válasszon olyan sebességfokozatot, mellyel fenntartható az ideális, 1500 és 3000 1/min közötti motorfordulatszám.