VIGYÁZAT:  Ha vezetés közben valami elvonja a figyelmét, az a gépkocsi feletti uralom elvesztését, balesetet és sérülést eredményezhet. Nyomatékosan javasoljuk, hogy különösen elővigyázatosan vezessen, amikor olyan készüléket használ, amely elvonhatja figyelmét az útról. Az Ön elsődleges felelőssége a gépjármű biztonságos üzemeltetése. Nem javasoljuk semmilyen kézi készülék vezetés közbeni használatát, lehetőség szerint mindig használjon hangvezérléses rendszert. Ismerje meg az összes vonatkozó helyi jogszabályt, amely befolyásolhatja az elektronikus eszközök vezetés közbeni használatát.

Missing Image
Elem   Elem  
A  
Phone
B  
Navigation
C  
Climate
D  
Settings
E  
Home
F  
Information
G  
Entertainment

A rendszer négynegyedes kijelzőt használ, hogy gyorsan hozzáférhessen a jármű számos funkciójához és beállításához. Az érintőképernyőn keresztül könnyen használhatja a mobiltelefonját, a multimédiát, a klímaszabályozást és a navigációs rendszert. A negyedekben az adott menük éppen aktív üzemmódja, például a telefon állapota vagy a klíma hőmérséklete jelenik meg.
Megjegyzés:   Bizonyos funkciók a jármű mozgása közben nem érhetők el.
Megjegyzés:   A rendszerbe szerelt funkció lehetővé teszi, hogy a gyújtás bekapcsolását követően (amennyiben egyik ajtó sincs nyitva) 10 percig hozzáférjen az audiofunkciókhoz és szabályozza azokat.
TELEFON
Nyomja meg a következők valamelyikének kiválasztásához:

Elem  
Phone
Speed dial
Phonebook
Call history
Messaging
Settings

NAVIGÁCIÓ
Nyomja meg a következők valamelyikének kiválasztásához:

Elem  
My home
Favourites
Previous destinations
Place of interest
Emergency
Address
Junction
Town centre
Latitude/Longitude
Edit route
Cancel Route

KLÍMA
Az alábbi lehetőségek szabályozásához nyomja meg a megfelelő ikont:
 • Vezetői beállítások
 • Belsőlevegő-keringetés
 • Auto
 • Kettős
 • Utasoldali beállítások
 • A/C
 • Párátlanító
BEÁLLÍTÁSOK
Missing Image 
Nyomja meg a következők valamelyikének kiválasztásához:

Elem  
Clock
Display
Sound
Vehicle
Settings
Help

KEZDŐKÉPERNYŐ
Missing Image  Nyomja meg a kezdőképernyő megnyitásához.
Megjegyzés:   A gépkocsi felszereltségi csomagjától és szoftverétől függően a megjelenő képernyők eltérhetnek a jelen fejezetben bemutatottaktól. A földrajzi elhelyezkedéstől függően az elérhető funkciók köre is korlátozott lehet. Az elérhető funkciókról tájékozódjon egy hivatalos márkakereskedőnél.
INFORMÁCIÓ
Missing Image 
Nyomja meg a következők valamelyikének kiválasztásához:

Elem  
Traffic
Notific.
Calendar
Apps
Where Am I?

SZÓRAKOZTATÁS
Nyomja meg a következők valamelyikének kiválasztásához:

Elem  
AM
FM
DAB
*  
CD
USB
BT audio
SD card
Line in

* Ha van a járműben.
Az audiorendszer kezelőgombjainak használata
A járművében típustól függően az alábbi kezelőgombok is lehetnek:

Nyomógombok   Művelet és leírás  
Tápellátás   A médiafunkciók be- és kikapcsolásához.  
Mennyiség   A lejátszott média hangerejének beállításához.  
Keresés   Használata megegyezik a média üzemmódokban történő használattal.  
Hangolás   Használata megegyezik a média üzemmódokban történő használattal.  
Kiadás   CD kiadásához a szórakoztató rendszerből.  
Kijelző   A kijelző kikapcsolásához nyomja meg ezt a gombot. A kijelző bekapcsolásához nyomja meg újra, vagy érintse meg a képernyőt.  
Forrás   A kezelőgomb ismételt megnyomásával válthat a média üzemmódok között.  
Hang   Az alábbi beállítások adhatók meg vele:  
Bass
Treble
Midrange
Set balance and fade
DSP
EQ mode
Adaptive volume

A kormánykeréken lévő kezelőgombok használata
A jármű típusától és beállításcsomagjától függően a kormánykeréken lévő kezelőgombokat is használhatja az érintőképernyő vezérléséhez.
 • VOL: Az audiokimenet hangerejének szabályozása.
 • Mute: Az audiokimenet elnémítása.
 • Voice: Nyomja meg hangutasításos folyamat megkezdéséhez. A hangutasításos folyamat befejezéséhez nyomja meg ismét, és tartsa lenyomva.
 • SEEK és PHONE ACCEPT:Rádió üzemmódban az egyszeri megnyomásával az eltárolt adók között, a nyomva tartása esetén az állomások között kereshet.USB vagy CD üzemmódban az egyszeri megnyomásával az állomások között kereshet, a nyomva tartása esetén a gyorskeresés funkciót használhatja.Telefon üzemmódban nyomja meg egy hívás fogadásához vagy a hívások közötti váltáshoz.
 • SEEK és PHONE REJECT:Rádió üzemmódban az egyszeri megnyomásával az eltárolt adók között, a nyomva tartása esetén az állomások között kereshet.USB vagy CD üzemmódban az egyszeri megnyomásával az állomások között kereshet, a nyomva tartása esetén a gyorskeresés funkciót használhatja.Telefon üzemmódban nyomja meg egy hívás befejezéséhez vagy egy bejövő hívás elutasításához.
 • Source: A kezelőgomb ismételt megnyomásával válthat a média üzemmódok között.
 • Sound: A kezelőgomb megnyomásával a hangbeállításokat módosíthatja.   Lásd   Beállítások
Lásd   Kormánykerék
Az érintőképernyő tisztítása
Száraz, tiszta, puha rongyot használjon. Ha a képernyőn továbbra is látható kosz vagy ujjlenyomat, tegyen a rongyra egy kis alkoholt. Ne öntsön vagy permetezzen alkoholt közvetlenül a képernyőre. Ne használjon tisztítószert vagy bármilyen típusú oldószert a kijelző tisztításához.
Támogatás
További támogatásért forduljon hivatalos forgalmazóhoz. További részletekért látogasson el a regionális Ford webhelyre.
Biztonsági információk
  VIGYÁZAT:  Ha vezetés közben valami elvonja a figyelmét, az a gépkocsi feletti uralom elvesztését, balesetet és sérülést eredményezhet. Nyomatékosan javasoljuk, hogy különösen elővigyázatosan vezessen, amikor olyan készüléket használ, amely elvonhatja figyelmét az útról. Az Ön elsődleges felelőssége a gépjármű biztonságos üzemeltetése. Nem javasoljuk semmilyen kézi készülék vezetés közbeni használatát, lehetőség szerint mindig használjon hangvezérléses rendszert. Ismerje meg az összes vonatkozó helyi jogszabályt, amely befolyásolhatja az elektronikus eszközök vezetés közbeni használatát.

 • Ne kísérelje meg a rendszer szervizelését vagy javítását. Ellenőriztesse a gépkocsit hivatalos márkakereskedésben.
 • Ne működtessen lejátszó készülékeket, ha az elektromos vezetékek vagy kábelek szakadtak, töröttek vagy sérültek. A vezetékeket és kábeleket tegye el az útból, hogy azok ne akadályozzák a pedálok, ülések, tárolófedelek működését, és ne zavarják meg a biztonságos vezetést.
 • Ne hagyja a lejátszó készülékeket a gépkocsiban szélsőséges körülmények között, mert az a károsodásukat okozhatja. Bővebb információt a készülék használati útmutatójában talál.
 • Az Ön biztonsága érdekében a SYNC egyes funkciói sebességfüggőek. Használatuk csak akkor megengedett, amikor a jármű 8 km/h alatti sebességgel mozog.
Olvassa el a készülék használati útmutatóját, mielőtt a SYNC-kel használná.
Sebességfüggő funkciók
A rendszer egyes funkcióinak használata túl nehéz lenne mozgó járműben, ezért ezek használata csak álló járműben megengedett.
Az alábbi táblázatban konkrét példákat talál.

Nem megengedett funkciók  
Rendszerfunkciók   A beállítások módosítása, amikor a tolatókamera vagy az aktív parkolássegítő aktív.  
Videók, fényképek és grafika   Videó lejátszása.  
Szöveges üzenetek   Szöveges üzenetek írása.  
Előre beállított szöveges üzenetek szerkesztése.  
Navigációs   Bemutató navigációs útvonal.  

MyKey kulcs használata esetén további korlátozások lehetnek érvényben.   Lásd   MyKey™
Adatvédelmi információ
Amikor egy mobiltelefon kapcsolódik a SYNC-hez, a rendszer az adott mobiltelefonhoz kötődő profilt hoz létre. Ezt a profilt azért hozza létre a rendszer, hogy további mobilfunkciókat nyújtson és hogy hatékonyabban működjön. Egyebek között ez a profil adatokat tartalmazhat telefonkönyvéről, (elolvasott és olvasatlan) szöveges üzeneteiről és a híváselőzményekről. Ez tartalmazza azokat a korábbi hívásokat is, amelyek időpontjában a mobiltelefonja nem kapcsolódott a rendszerhez. Ha egy médialejátszót csatlakoztat, a rendszer létrehoz és megtart egy indexet a támogatott médiatartalomról. A rendszer egy körülbelül 10 perces rövid naplófájlt is rögzít a közelmúltban történt minden egyes rendszertevékenységről. A naplóprofilt és az egyéb rendszeradatokat a rendszer fejlesztésére és bármely felmerülő probléma diagnosztizálására tudja felhasználni.
A mobiltelefon profil, a médialejátszó index és a naplófájl a rendszerben marad, hacsak ki nem törlik. Általában véve csak akkor lehet hozzájuk férni a gépkocsiban, ha csatlakoztatja mobiltelefonját vagy médialejátszóját. Ha azt tervezi, hogy nem használja többé a rendszert vagy a gépkocsit, azt javasoljuk, hogy végezzen el egy teljes törlést (master reset), amivel törli az összes tárolt információt.   Lásd   Információkijelzők
A rendszeradatokhoz speciális felszereléssel férhet hozzá. A gépkocsi SYNC-vezérlőegységébe is be kell lépni. Semmilyen, a leírtaktól eltérő célból nem lépünk be a rendszeradatokba hozzájárulás nélkül. Példák arra az esetre, amikor a rendszeradatokhoz hozzáférhetünk: bírósági végzés, vagy ha arra rendfenntartó szervek, egyéb kormányszervek vagy törvényes felhatalmazással rendelkező harmadik felek utasítanak minket. Tőlünk függetlenül más felek is megpróbálhatnak hozzáférni ehhez az információhoz. A titoktartásra vonatkozó bővebb információ rendelkezésre áll.
A hangfelismerés használata
Ez a rendszer sok jellemző hangutasításokkal történő vezérlésében segít. Ezáltal lehetősége van, hogy kezét a kormányon tartsa és arra összpontosítson, ami Ön előtt van. A rendszer hangjelzések, utasítások, kérdések és szóbeli megerősítések formájában visszacsatolással szolgál a helyzettől és a kommunikáció kiválasztott hangerejétől függően (hangbeállítások).
A rendszer rövid kérdéseket (megerősítésekre való felkérések) tesz fel, amikor nem biztos a felhasználó kérésében, vagy amikor több lehetséges válasz van egy kérésre.
Hangutasítások használata során a hangutasításos folyamat állapotát jelző szavak és ikonok jelenhetnek meg a bal alsó állapotsoron.
A hangutasítások használata
Missing Image  Az alábbiakban olyan hangutasításokat soroltunk fel, amelyeket egy hangutasításos folyamat alatt bármikor kimondhat.
Nyomja meg a hangvezérlés gombot, és a rendszer kérése után mondja ki:

Hangutasítás  
Main menu
Available commands
Previous page
Back
Help

Hasznos tanácsok
 • Győződjön meg róla, hogy a gépkocsi belső tere olyan csendes, amennyire lehet. A nyitott ablakokon bejutó szélzaj és az út miatti rezgések megakadályozhatják a rendszert a hangutasítások helyes felismerésében.
 • A hangutasítás ikon megnyomása után várjon a hangutasítás kimondásával, amíg a hangjelzés meg nem szólal és egy üzenet meg nem jelenik. Az ezt megelőzően kimondott hangutasításokat nem jegyzi meg a rendszer.
 • Beszéljen természetesen, a szavak közti hosszú szünetek nélkül.
 • A rendszert beszéd közben bármikor megakaszthatja a hangutasítás ikon megnyomásával.
Az elérhető hangutasítások listájának megnyitása
Az elérhető hangutasítások listájának megnyitásához tegye az alábbiak egyikét.
Az érintőképernyőn nyomja meg a következőt:

Menüelem  
Settings
Help
Voice command list

A kormánykeréken található kezelőgombok segítségével nyomja meg a hangvezérlés gombot, és amikor a rendszer erre kéri, mondja a következők egyikét:

Hangutasítások  
List of commands
Radio list of commands
Phone list of commands
Voice instructions list of commands

Hangutasítási beállítások
Ezek a beállítások lehetővé teszik a rendszerrel való kölcsönhatás szintjének, valamint a súgónak és a visszajelzésnek a testreszabását. A rendszer alapértelmezés szerint a szabványos interakciót alkalmazza, amely a választható beállításokat tartalmazó listákat és megerősítéseket használ, mivel ezek biztosítják a legnagyobb segítséget és visszajelzést a felhasználó számára.

Menüelem   Művelet és leírás  
Interaction mode
Novice
Ebben az üzemmódban a rendszer részletesebb kommunikációt és útmutatást nyújt.  
Advanced
Ebben az üzemmódban kevesebb a hallható kommunikáció és több a hangjelzés.  
Confirmation prompts
A rendszer a rövid kérdéseket a felhasználó által megadott hangutasítás megerősítésére használja. Kikapcsolt állapotban a rendszer egyszerűen a legjobb tudása szerint megpróbálja kitalálni, hogy mit kért. A rendszer azonban esetenként még ekkor is kérheti egy hangutasítás megerősítését.  
Phone candidate lists
A lehetséges utasítások listája a hangutasítása alapján lehetséges találatokat tartalmazza. A rendszer akkor hozza létre ezeket a listákat, amikor a hangutasítás alapján több választási lehetőséget is azonos mértékben lehetségesnek tart.  
Media candidate lists

Az érintőképernyő segítségével nyomja meg a beállítások ikont, majd nyomja meg a következőt:

Menüelem  
Voice settings
Voice control
Válasszon a következők közül:  
Interaction mode
Confirmation prompts
Media candidate lists
Phone candidate lists
Voice control volume

Hangutasítások használata az érintőképernyőn megjelenő lehetőségekkel
A hangutasítási rendszer kettős üzemmód funkcióval is rendelkezik, amelyben válthat a hangutasítások használata és a beállítások képernyőn történő megadása között. Ez csak akkor lehetséges, amikor a rendszer megjeleníti a hangutasítási folyamat alatt létrehozott lehetőséglistát. A kettős üzemmód például olyan esetekben használható, amikor egy címet ad meg, vagy amikor egy partnerét próbálja meg felhívni a rendszerrel párosított mobiltelefonról.