Gépjárművének elektronikus részegységei közül sok rendelkezik adattároló egységgel, melyek átmenetileg vagy tartósan a jármű állapotával, eseményekkel és meghibásodásokkal kapcsolatos műszaki adatokat tárolnak el.
Általában véve ez a műszaki információ az alkatrészek, vezérlőegységek, rendszerek vagy a környezet állapotát dokumentálja, például:
  • a rendszer részegységeinek üzemállapotát (pl. feltöltési szintek);
  • a jármű és az egyes részegységek állapotjelző üzeneteit (pl. a kerékfordulatszám/forgási sebesség, lassítás, oldalirányú gyorsulás);
  • a rendszer fontos részegységeinek hibás működését és meghibásodását (pl. világítás- és fékrendszer);
  • a jármű reakcióit bizonyos vezetési helyzetekben (pl. egy légzsák kioldása, a menetstabilitás-szabályzó rendszer aktiválódása);
  • környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet).
Ezen adatok kizárólag műszaki jellegűek és segítik a hibák beazonosítását és kijavítását, illetve a járműfunkciók optimálissá tételét. Ezen adatok felhasználásával a megtett útvonalakra utaló utazási profilok nem hozhatók létre.
Ha szolgáltatásokat (pl. javítási munkák, szervizeljárások, garanciális esetek, minőségbiztosítás) vesz igénybe, a szervizhálózat (beleértve a gyártókat is) alkalmazottai speciális diagnosztikai készülékekkel ki tudják olvasni ezen műszaki információkat az esemény- és hibatároló egységekből. Kérésére további tájékoztatást kap erről. Miután egy hibát kijavítottak, a vonatkozó adatokat törlik a hibatároló egységből, illetve azok folyamatosan felülíródnak.
A gépjármű használatakor előfordulhatnak olyan helyzetek, melyekben ezeket az egyéb információkra (baleseti jelentés, sérülések a gépkocsin, szemtanúk vallomásai stb.) vonatkozó műszaki adatokat összefüggésbe hozhatják egy bizonyos személlyel - valószínűleg egy szakértő segítségével.
Az ügyféllel szerződésben egyeztetett kiegészítő funkciók (pl. vészhelyzetben a jármű helye) lehetővé teszik adott járműadatok továbbítását a gépjárműből.
Megjegyzés:   Ne csatlakoztasson vezeték nélküli eszközöket a diagnosztikai csatlakozóhoz. Jogosulatlan harmadik felek így hozzáférhetnek a gépkocsi adataihoz és károsan befolyásolhatják a gépkocsi biztonsági rendszereinek teljesítményét. Csak olyan javító műhelyeknek engedélyezze a berendezések diagnosztikai csatlakozóhoz történő csatlakoztatását, melyek betartják a szervizelésre és javításra vonatkozó utasításainkat.